Ensimmäisellä lähiopetusjaksolla opiskelijat aluksi orientoituivat siihen, mitä tekstianalyysi on, sitten tuplatiimissä analysoitiin yksi kouluttajan tarjoamista runoista.
* * * * *
Kouluttaja aloitti perinteisellä PowerPoint - esityksellä, jossa kurssin sisällöt ja tehtävät käytiin läpi, minkä jälkeen siirryttiin itse asiaan: mitä kirjallisuus on? (Kirjallisuus on eri lajityyppejä eli genrejä lyriikkaa, proosaa ja draamaa.) Mitä analyysi on? (Tekstin osien ja kokonaisuuden välistä erittelyä.) Miten analyysi eroaa tulkinnasta? (Esim. feministisen näkökulman valitseminen.) Sekä analyysissa että tulkinnassa pyrimme usein vastaamaan kysymykseen: mitä tämä merkitsee tai mistä tässä on kysymys? (Jolloin aletaan miettiä tekstin ja todellisuuden välistä suhdetta. Esim. tuolin havaitseminen, tuolia koskevan havainnon merkitseminen [muistiin] ja [mielen sisällä tapahtuneen teon] merkityksellistäminen.)
Denotaatio ja konnotaatio a'la Roland Barthes. Esimerkkinä pullon kyljessä olevan pääkallon kuvan denotaatio 'myrkkyä' ja konnotaatio 'älä juo'. (Tosin ihmisen mielen sisällä konnotaatio voi tietysti olla mitä tahansa. Itsemurhaa harkitsevalle konnotaatio on 'juo'.) Symbolit. (Big Benin kellonlyönnit symboloivat ajan kulumista.) Metaforat (Big Benin kellonlyönnit ovat oikea aika Lontoossa, vaikka se ei olisikaan Greenwichin aikaa). Metonymiat (Big Benin kellonlyönnit viittaavat elämän ajalliseen jatkuvuuteen).
* * * * *
Runovaihtoehdot olivat
- Joukko Platonin vähän tunnettuja runoja (n 350 eaa)
- Pentti Saarikoski "Aineksia elegiaan" (1958)
- Anja Erämajan "Laulajan papereiden" (2006) neljä proosarunoa
Kouluttaja Pia Houni oli koonnut monisteeseen joukon termejä, joista pienryhmissä tehtävässä runoanalyysissä voisi olla hyötyä. (Joita tosin emme ehtineet käydä läpi.)
Ryhmäni valitsi yhden Platonin runoista.
"Yhdeksän sanovat muusia olevan.
Miten vähämielistä!
Katso! Lesboksen Sapfo! Kymmenes!"
Jokainen ryhmä vuorollaan esitteli oman analyysinsä, jota muut kommentoivat. Kaksi neljästä ryhmä valitsi Saarikosken runon. Yksi ryhmä otti käsiteltäväksi Erämajan 'Hengissä ollaan' - runon.
* * * * *
Lisäksi opiskelijoille jaettiin neljä novellia. (Tai itse asiassa ne tulivat postissa.)
- Maria Jotuni 'Hämärässä' kokoelmasta "Novelleja"
- Stawomir Mrozek 'Hamlet' kokoelmasta "Elämää aloittelijoille"
- Anton Tsehov 'Onnenpoika' kokoelmasta "Kirjavia kertomuksia"
- Ray Bradbury 'Maailman viimeinen ilta'
Aivan toisen päivän lopulla, lauantai-iltapäivänä uudelleen muodostetut tuplatiimit valitsivat analysoitavakseen yhden novellin. Sattumalta jokainen ryhmä toisistaan riippumatta valitsi eri novellin. Oma valintamme osui Bradburyn 'Viimeiseen iltaan'.
Ehdimme 10 minuutin aikana käydä pikaisesti läpi novellin ja jopa eritellä sen, mitä helpotti se, että olimme molemmat lukeneet sen varsin hyvin etukäteen.
* * * * *
Novellin analyysi on tarkoitus tehdä etätehtävä siten, että analyysin esittely on toisen etäopetusjakson aluksi. Toinen etätehtävistä on Eeva-Liisa Mannerin näytelmän "Eros ja Psykhe" lukeminen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti